Fliesbergs.se

Allt om skidåkning, nyheter, produkter, recensioner ...

Lär dig åka längdskidor

Att åka längdskidor är kul samt att det även är en riktigt bra träning. Som nybörjare kan det dock vara lite knepigt att få till själva åkningen. Det kan vara bra att ta hjälp av någon som hållt på ett tag. Testa gärna även att ta extra tillskott från Fitline, läs mer här. Sedan är det viktigt som nybörjare att se till att ta sig ut, även om det är lite kallt. Ha bara rätt kläder på dig så går det bra. Sedan är det bra att helt enkelt inte komplicera det för mycket, utan bara testa dig fram. Det är bra att ha en god kondition när du ska åka, då det är en konditionssport. 

Diagonalteknik

Den mest klassiska stilen att åka längdskidor på är med diagonalåkning. Med denna teknik så innebär det att du sätter en fot framför den andra, ungefär som när du går. Till att börja med bör du fokusera på att bara hitta balansen när du rör dig framåt, utan att försöka glida på steget. Efter det så är det dags att fokusera på glidet. Du ska då dela upp rörelsen i två delar. Det är frånskjutet som driver dig framåt och det är glidfasen som gör att du håller farten. 

Utöver diagonalåkningen, som mest används i uppförsbackar och vid turåkning, finns andra tekniker som passar i preparerade spår. Dessa heter stakning, stakning med frånskjut och saxning.

Var medveten om att det tar tid och mycket övning för att lära dig att åka bra, så ha tålamod!

24 Mar 2020