Fliesbergs.se

Allt om skidåkning, nyheter, produkter, recensioner ...

Kul fakta om skidåkning

Wikipedia säger att "skidåkning kan vara ett transportmedel, en rekreationsaktivitet eller en tävlingsinriktad vintersport där deltagaren använder skidor för att glida på snö." Fram till 1800-talet användes skidåkning i första hand endast för transporter; det var efter sekelskiftet 1700 som det blev en fritidssport. Kommersiellt tog skidsemesterns popularitet fart under 1800-talet som ökade avsevärt under mitten av 1900-talet fram till idag.

Även om det är en grundläggande och informativ beskrivning av sporten, känner de flesta till det här... och det är inte precis att få någon att pumpa för ett pass i snön, eller hur? Oroa dig dock inte; vi har häftiga fakta om skidåkning som kommer att väcka din aptit innan du åker på din billiga snösemester!

Ta en titt och se...

Var kommer ordet skidor ifrån?

Ordet 'ski' kommer från det norska ordet 'skíð' som översätts till att betyda en kluven träbit.

När började downhillracing?

Det första utförsåkningsloppet som någonsin registrerades officiellt var i Sverige, 1879.

När deltog alpin skidåkning i vinter-OS?

Alpin skidåkning debuterade för första gången i vinter-OS 1936 och den tyskfödde Franz Pfnür var den första mannen någonsin att ta guld i mästerskapet.

Vem är skidåkarnas skyddshelgon?

St Bernard av Montjoux är! Han utropades till helgon av påven Pius XI 1923 efter att Bernard tillbringat fyra decennier med att slutföra missionsarbete i Alperna. Faktum är att St. Bernard-hundar är uppkallade efter honom också!

Vem introducerade skidåkning för schweizarna?

Sir Arthur Conan Doyle var mannen som gjorde detta efter att ha kommit tillbaka från en av sina skidresor i Norge; han återvände med några skidor. Han tyckte att Schweiz hade den perfekta terrängen för sport. Med hans egna ord, 'Jag är övertygad om att tiden kommer när hundratals engelska män kommer till Schweiz för skidsäsongen' – definitivt inte fel det heller!

Vilken är den högsta hastighet som registrerats på skidor?

Skidåkning är en av de snabbaste sporterna på land som inte har någon hjälp från en motor. 2006 satte Simone Origone ett världsrekord i skidåkning på 156,2 miles per timme!

Finns det några skidtraditioner?

Många skidåkare åberopar namnet "Ullr", den nordiska vinterguden och ger små erbjudanden för att få honom att skapa en stor soptipp på vissa berg. 

Rymdträning med skidåkning?

Astronaut Harrison Schmitt sa att astronauter som reser till månen borde lära sig konsten att åka längdskidor. Varför? Tja, han trodde att de tekniker som används vid skidåkning skulle hjälpa att gå på månen bli lättare. Han hade också visioner om "lunar skiing holidays" i framtiden, men jag tror inte att vi är riktigt redo för dem än.

31 May 2023